Wetgeving

Sinds december 2014 moeten alle aanbieders van voedingsmiddelen allergeneninformatie geven over hun producten. Dit geldt voor voorverpakte producten (via het etiket) maar ook voor onverpakte producten. Dit is vastgelegd in Europese wetgeving: Verordening Verstrekking van voedselinformatie (VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011). 

Allergenenwetgeving 

De 14 wettelijke allergene stoffen, als ze bij de bereiding van een product gebruikt zijn, moeten vermeld worden:
  • Ongeacht de concentratie. Er is geen ondergrens (behalve voor sulfiet 10 ppm). Omdat er een wettelijk 0-grens is voor het vermelden van ingredienten kunnen drempelwaarden alleen gebruikt worden voor risico-inschatting van kruisbesmetting met allergenen.
  • Ongeacht de herkomst: als onderdeel van een samengesteld ingredient, technologische hulpstof, ingredient of grondstof.
  • Ongeacht de bewerking van het ingredient. Verhitten (bakken, frituren) of eiwitverwijdering van bij ingrediënten van allergene herkomst is niet van belang voor de allergenenvermelding. Er zijn slechts enkele wettelijk vastgestelde uitzonderingen

wetgeving allergeneninformatie

Het etiketteren van kruisbesmetting is niet wettelijk verplicht, want deze allergenen zijn niet als ingrediënt gebruikt! Dus ondanks het feit dat in een productiebedrijf of in een keuken per ongeluk allergenen in een product terecht kunnen komen, hoeft dit niet vermeld te worden. Het mag wel, maar is niet gebonden aan wettelijke regels.

De wettelijke verplichtingen zijn:

Voorverpakte producten: allergeneninformatie op de verpakking

  • De stoffen moeten met een duidelijke verwijzing naar de naam van het ingrediënt (waarvan de stoffen afkomstig zijn) op het etiket vermeld worden. Dus weipoeder (melk) wanneer weipoeder is gebruikt. 
  • De allergene ingrediënten moeten opvallen in de ingrediëntendeclaratie door gebruik van een vet of cursief lettertype of hoofdletters.
  • Bij aankoop via een webshop moet alle wettelijk verplichte informatie getoond worden voordat op de bestelknop geklikt wordt.

Niet-voorverpakte producten

In de horeca, markt, ambachtelijke bedrijven is geen sprake van een verpakking met productinformatie. Maar ook hier moet de consument geïnformeerd worden over de allergenen in het product. De mogelijkheden hiervoor staan in onze informatie over horeca en detailhandel.

Allergenenwetgeving horeca en detailhandel

Wetgeving wereldwijd

Verschillende landen buiten de Europese Unie kennen ook wetgeving voor etikettering van allergenen. Bij export van producten naar die landen is het belangrijk hiermee rekening te houden. Wat als allergeen beschouwd wordt is niet in alle landen gelijk. Zo is de definitie van de groep noten in de Verenigde Staten anders dan die van Europa. Een aantal allergenen, zoals pinda en melk, komt overal voor op de lijsten met wettelijk te declareren allergenen. Maar daarnaast zijn ook andere allergenen op de lijsten terug te vinden.

Allergenen Consultancy houdt allergenenwetgeving van landen wereldwijd in de gaten. Hiervoor is een handig overzicht gemaakt waarop de verplicht te etiketteren allergenen per land zijn opgenomen. Maar ook bijzonderheden, zoals uitgezonderde ingrediënten, omgang met kruisbesmetting en specifieke etiketteringseisen.

Bestel overzichtwetgeving wereldwijd

Veelgestelde vragen allergenenwetgeving

Bekijk voor antwoorden op veelgestelde vragen over allergenenwetgeving en etikettering onze vraag en antwoord pagina. Vraag en antwoord

 

Lees meer Contact opnemen