SimplyOK allergenen management

SimplyOK

Stichting SimplyOK heeft een certificatieschema ontwikkeld voor allergenenbeheersysteem van voedingsmiddelenbedrijven.
Allergenen Consultancy is één van de initiatiefnemers van dit certificatieschema en heeft de Code of Practice helpen schrijven. 

Wat is SimplyOK?

Bedrijven die de eisen van het SimplyOK hebben geïmplementeerd bieden afnemers de waarborg van een gedegen onderbouwing van alle onderdelen van allergeneninformatie op een etiket. Daarnaast wordt hiermee de kans op recalls verkleind. De eisen van SimplyOK zijn namelijk gebaseerd op de lessen geleerd uit allergenenrecalls en de jarenlange ervaring van Allergenen Consultancy op dit specifieke gebied.
Steeds meer retailers verwachten van hun private label producenten dat zij werken volgens de Code of Practice van SimplyOK. Dit schema gaat verder dan bestaande kwaliteitsstandaarden zoals BRC, IFS of FSSC22.000. Vooral op gebied van receptuurbeheer, verwisseling en ontwerp van etiketten worden eisen gesteld welke in praktijk vaak onderbelicht zijn, en ook voor fouten en recalls zorgen. 

Vijf basispijlers van allergenenbeheer volgens Simply OK

Inhoud SimplyOK

De Code of Practice van SimplyOK omvat de vijf basispijlers van allergenenbeheer. Per pijler zijn de normelementen uitgewerkt. 
In de vijfde pijler - voorkomen van kruisbesmetting- is de kwantitatieve risicobeoordeling volgens VITAL® een belangrijk onderdeel. Hiermee wordt een eventuele waarschuwing op het etiket (PAL = precautionairy allergen labelling) onderbouwd.
In de Code wordt ook toelichting gegeven over de toepassing van VITAL.

Ook zijn eisen en normen gesteld aan gebruik van een glutenvrij of lactosevrij claim. 
Dit maakt de Code niet alleen een certificatieschema maar ook een set met eisen om het eigen allergenen managementsysteem aan te toetsen.

Download SimplyOK Code of Practice

Certificatie en begeleiding

Onafhankelijke certificatie-instellingen voeren audits bij de bedrijven uit en geven een certificaat uit. Aanmelden voor certificatie kan dan ook rechtstreeks bij de aangesloten certificatie-instellingen (per juli 2018:  Vinçotte ISACert en Lloyd's).

Allergenen Consultancy begeleidt en ondersteunt bedrijven bij het correct toepassen van de Code of Practice, uitvoeren van VITAL-berekeningen en het klaarmaken voor certificatie. Wij hebben meegeschreven aan de Code of Practice en verzorgen de training van de auditoren van certificatie-instellingen en kennen dus als geen ander de bijzonderheden van dit systeem.
We hebben diverse praktische tools ontwikkeld om bedrijven te helpen bij implementatie en toepassen van diverse normelementen. Denk aan een sjabloon voor grondstofinformatie, VITAL rekentool, een VITAL training in het Nederlands of een VITAL training in het Engelsanalyses en allergenenvalidatie.

Daarnaast helpen wij bedrijven op weg bij de implementatie van SimplyOK door het uitvoeren van een AllergenenScan waarbij eventuele verbeterpunten, met een duidelijk plan van aanpak, worden vastgesteld. Ook ondersteuning bij het uitvoeren en oplossen van de aktiepunten is mogelijk.
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Contact opnemen Afspraak maken