Allergenen risicoberekening (VITAL)
Een risicobeoordeling van kruisbesmetting met allergenen wordt uitgevoerd om te bepalen of een waarschuwing voor mogelijke kruisbesmetting nodig is of niet. Een dergelijke waarschuwing wordt Precautionary Allergen Labelling (PAL) genoemd. Met een kwantitatieve risicobeoordeling (in het Engels Quantitative Risk Assessment of kortweg QRA) worden deze risico's berekend en vergeleken met veilige grenzen. Als de veilige grens overschreden wordt, wordt wel een PAL gebruikt (bijv. "kan xx bevatten") en daaronder niet.
VITAL, van het Australische Allergen Bureau, is een voorbeeld van een kwantitatieve risicobeoordeling. Ook de Nederlandse overheid heeft veilige grenzen vastgesteld. Hoewel deze afwijken van die van VITAL is de aanpak en uitvoering van de berekening hetzelfde. Allergenenrisicobeoordelingen worden internationaal steeds meer toegepast. Ook de Ad hoc Joint FAO/WHO Expert Consultation on Risk Assessment of Food Allergens heeft hierover advies aan Codex Alimentarius gegeven. Zij zijn momenteel bezig om QRA en PAL op te nemen in Guidelines on the use of precautionary allergen labelling.
Wat is een VITAL berekening?
Een VITAL berekening is een kwantitatieve risicobeoordeling. Hiermee wordt bepaald of kruisbesmetting met een allergeen een risico vormt. Alleen bij een risico wordt een waarschuwing (PAL) op het etiket gebruikt.
QRA berekening en rekentools
Met een QRA wordt uitgerekend wat de maximale concentratie van een allergeen in het product kan zijn als besmetting optreedt. Deze concentratie kan vervolgens getoetst worden tegen de veilige concentratie, ook wel actiegrens genoemd. Als de concentratie onder de actiegrens blijft, is géén waarschuwing op het etiket nodig. Daarboven is er een risico voor de allergische consument en zal wel een waarschuwing geplaatst moeten worden. De veilige grenzen (zie onder) zijn wetenschappelijk onderbouwd.
Kruisbesmetting kan zowel optreden in het eigen productieproces als bij de leverancier van de ingrediënten (? in de allergenenlijst van een grondstofspecificatie). Beide besmettingsroutes moeten berekend en vervolgens bij elkaar opgeteld worden.
Onze ervaring leert dat een gestructureerde rekentool de kans op rekenfouten aanzienlijk verkleint. Er zijn meerdere rekentools in omloop, maar er zijn slechts enkele gevalideerde tools beschikbaar:
1. Allergen Risk Calculator (Excel) van Allergenen Consultancy
Deze rekentool is ontwikkeld door Allergenen Consultancy. Deze wordt verstrekt bij advies op locatie en bij de QRA/VITAL training en kan daarna een half jaar kosteloos gebruikt worden. Met deze Calculator kan een risicobeoordeling uitgevoerd worden van kruisbesmetting voor alle veertien wettelijke allergenen. Met deze tool kan kruisbesmetting uit grondstoffen en uit het eigen proces berekend worden. Zowel puntbesmetting als homogene besmetting kan worden berekend.
De berekende kruisbesmetting wordt vergeleken met verschillende sets van veilige grenzen, namelijk die van Nederland (VWS), België (FAVV) waarden, VITAL 4.0 (ED05) en FAO/WHO. Voor bedrijven die bij eerdere training of advies al de Calculator hebben ontvangen, is het mogelijk om tegen een kleine jaarlijkse vergoeding een updateservice af te sluiten. Jaarlijks zal dan automatisch een nieuwe licentie toegestuurd worden, evenals nieuwe versies van deze rekentool.
2. VITAL Online van het Allergen Bureau
VITAL Online is een online tool van het Allergen Bureau. Er kan een maand- of jaarabonnement worden afgesloten voor gebruik van deze tool. Bij gebruik van deze tool is het belangrijk te weten dat er enkele verschillen zijn ten opzichte van het Nederlandse en Belgische beleid. Deze verschillen zijn:
-
- Sulfiet is niet opgenomen in de tool.
- Puntbesmetting kan niet berekenend wordt. Dit zal handmatig gedaan moeten worden.
- De Nederlandse en Belgische referentiedosissen wijken voor een paar allergenen af die van VITAL (mosterd, lupine en soja).
Aanpak allergenen risicoberekening
Een QRA / VITAL berekening start met het verzamelen van data: allergeen eiwitgehalten in producten, recepturen, achterblijvend product in apparatuur etc. Op basis daarvan kan een berekening gemaakt worden. Download gratis ons allergenen sjabloon om de informatie bij leveranciers op te vragen.
Vervolgens kan met behulp van een rekentool, zoals de Allergen Risk Calculator, berekend worden of action levels overschreden worden en een waarschuwing op de verpakking nodig is.
Analyses zijn overigens niet het startpunt van een kwantitatieve risicoberekening, maar worden vaak ingezet bij een validatie van een reiniging of voor onderbouwing/ bewijs dat kruisbesmetting daadwerkelijk optreedt.
Training of advies nodig?
Allergenen Consultancy is officieel trainingspartner van Allergen Bureau en zelfs de eerste in Europa! Op basis van onze jarenlange ervaring kunnen wij behulpzaam zijn bij het toepassen van drempelwaarden en het berekenen van kruisbesmettingsrisico's. Met de training risicoberekening kruisbesmetting allergenen (VITAL) wordt geoefend met het toepassen en berekenen van drempelwaarden en ga je er zelfstandig mee aan de slag. De training wordt in verschillende vormen gegeven: klassikaal, web-based of in-company. Ook is het mogelijk om deze training in het Engels te volgen.
Uiteraard kunnen wij ook een QRA opstellen. Dan doorlopen we alle stappen van de QRA aan de hand van de eigen bedrijfsgegevens en vullen we gezamenlijk de rekentool in.
Veilige grenzen (reference dose)
De basis van een allergenenrisicobeoordeling zijn wetenschappelijk onderbouwde reference doses. Een referentie-dosis is de veilige hoeveelheid eiwit van een allergeen voor consumenten met die allergie. Beperkte milde reacties kunnen voorkomen bij een minderheid van de consumenten, maar de kans op ernstige reacties is verwaarloosbaar.
Door de Nederlandse overheid zijn referentie-dosissen vastgesteld op basis van de adviezen van FAO/WHO (ED05). De ED05-keuze wordt beschouwd als de optimale balans tussen veiligheid en het vermijden van onnodige beperking van de voedselkeuze door overmatig gebruik van een PAL.
Voor elk allergeen is een eigen grens vastgesteld. De reference dose is gesteld in milligram. Afhankelijk van de consumptiegrootte van een product zal de toegestane concentratie (mg per kilo product) anders zijn. Hoe hoger de consumptie hoe lager de veilige concentratie.
Aan de hand van de reference dose per allergeen kan uitgerekend worden wat de veilige concentratie in het product is. Dit wordt action level genoemd. Wanneer de concentratie allergeen onder deze grens blijft, wordt geen waarschuwing voor kruisbesmetting op het etiket geplaatst. Bij overschrijding van de actiegrens wordt wel een PAL gebruikt.
LET OP: een reference dose is geen concentratie of ppm (mg per kilo)! Een reference dose moet omgerekend worden naar een veilige concentratie, ook wel action level genoemd.
Hiervoor is een consumptiegrootte nodig. Aan de hand van de volgende formule wordt de veilige concentratie (action level) bepaald:
Action level (mg/kg)=reference dose (mg)/ consumptiegrootte (kilo)
Consumptiegrootte
Met een kwantitative risicoberekening kunnen actiegrenzen in een product berekend worden. Hiervoor is het nodig om een passende consumptiegrootte voor elk(e) product(groep) vast te stellen. Dit is over het algemeen niet de portiegrootte van het product. In in Richtlijnendocument en de Allergen Risk Calculator wordt uitgelegd hoe een passende consumptiegrootte wordt vastgesteld.
Veelgestelde vragen
Bekijk voor antwoorden op veelgestelde vragen over allergenen risicobeoordelingen en de toepassing daarvan ook onze vraag en antwoord pagina.
Contact opnemenInschrijven training allergenen risicoberekening