Uitzonderingen allergenen
Elk ingredient afkomstig van een van de veertien wettelijke allergenen, moet vermeld worden. Er zijn een aantal stoffen welke afgeleid zijn van een van deze allergenen waarbij geen allergische reacties optreden. Door bewerkingen waarbij alle allergene eiwitten verwijderd zijn, kunnen ook geen reacties meer optreden.
Na officiële beoordeling door de European Food Safety Authority (EFSA) worden dit soort afgeleide producten (derivaten) op de uitzonderingslijst gezet. In dat geval hoeft de allergene herkomst van een ingrediënt niet vermeld te worden. Dus glucosestroop is voldoende, dit hoeft niet tarweglucosestroop te zijn. Producten die niet door EFSA zijn beoordeeld of niet op de lijst met uitzonderingen terecht zijn gekomen moeten altijd vermeld worden (ongeacht het daarwerkelijk eiwitgehalte).
In bijlage II van VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011 zijn de uitzonderingen opgenomen:
Ingrediënten en producten daarvan | Met uitzondering van |
---|---|
Glutenbevattende granen |
|
Schaaldieren | Geen |
Eieren | Geen |
Vis |
|
Pinda | Geen |
Soja |
|
Melk (inclusief lactose) |
|
Noten (zie lijst) | Noten voor distillaten |
Selderij | Geen |
Mosterd | Geen |
Sesamzaad | Geen |
Zwaveldioxide en sulfieten (> 10 mg/kg) | Geen |
Lupine | Geen |
Weekdieren | Geen |