Nieuwsitem van 11-02-2010
Onderzoek TNO hagelslag bevestigt drempelwaarde VITAL
TNO heeft recent onderzoek gedaan naar kruisbesmetting van melk in chocoladehagelslag. In alle onderzochte pure hagelslag van diverse merken troffen zij melkeiwitten aan. De concentraties wisselden van 2 tot 3547 ppm. Aangezien in pure hagelslag melk niet als ingredient wordt gebruikt, zijn deze hoeveelheden afkomstig door kruisbesmetting met melkchocolade. Niet op elke verpakking werd gewaarschuwd voor de aanwezigheid van sporen melkeiwit. Dit levert een risico op voor de melkallergische consument.
TNO heeft een rekenmethode ontwikkeld voor het bepalen van het risico. Dit rekenmodel geeft het percentage melkallergische consumenten weer dat ziek wordt bij een bepaalde concentratie melkeiwit. Dit is afhankelijk van meerdere factoren: geschatte hoeveelheid gegeten hagelslag, man of vrouw, de kans dat pure hagelslag gegeten wordt door iemand met een melkallergie en het type reactie (zichtbare of onzichtbare reactie).
De gevonden concentraties zijn doorgerekend. Het blijkt dat een concentratie van 2 ppm melkeiwit per kg hagelslag bij niemand objectieve reacties veroorzaakt. Zelfs bij 18 ppm treedt volgens deze berekening maar bij 0,3% van de melkallergische consumenten een allergische reactie op.
Het simpelere VITAL-drempelwaardesysteem heeft voor melk een drempelwaarde van 5 ppm melkeiwit per kg product vastgesteld. Het onderzoek en de rekenmethode van TNO bevestigt deze waarde.
NOOT: Chocolade is een moeilijk product om kruisbesmetting bij te voorkomen. Doordat nat schoonmaken lastig of zelfs af te raden is, blijven productresten achter. Veel chocoladeproducten bevatten dan ook kleine hoeveelheden melk of hazelnoot. Dit blijkt ook uit de vele recalls voor chocoladeproducten met ongeetiketteerde allergenen. Een goed allergenenmanagementsysteem is belangrijk.