Nieuwsitem van 30-03-2009
Uitstel etikettering allergenen wijn
De Europese Commissie heeft unaniem gestemd voor uitstel van het etiketteren van klaringsmiddelen bereid uit ei (lysozyme en albumine) en melk/ caseine in wijn. Uitspraak van het Europees Parlement wordt eind deze maand verwacht. .
Deze stoffen waren opgenomen in Richtlijn 2005/26/EG (lijst met tijdelijke uitzonderingen). Een aantal stoffen op deze lijst met uitzonderingen is niet overgenomen op de definitieve lijst met allergenen en uitzonderingen (Richtlijn 2007/68/EG). De overgangstermijn om deze vervallen uitgezonderde stoffen alsnog te etiketteren was vastgesteld op 31 mei 2009. In het nieuwe voorstel is deze deadline voor de klaringsmiddelen in wijn verlengd tot 31 december 2010.
Voor de mosterd- en selderijderivaten die ook niet overgenomen zijn op de definitieve lijst geldt dit uitstel overigens niet.
Ook blijven de huidige regels voor het etiketteren van sulfiet in wijn of klaringsmiddelen uit tarwe gewoon gelden.
Naschrift: op 20 mei 2009 is Verordening 415/2009 gepubliceerd waarin bovenstaand besluit officieel is gemaakt.