Nieuwsitem van 25-05-2017

Allergenenwetgeving Australie aangepast

De Australia New Zealand Food Standards Code is aangepast. Lupine is toegevoegd aan de lijst met wettelijke alllergenen en er zijn uitzonderingen vastgesteld. Bedrijven hebben de tijd tot 26 mei 2018 om productinformatie en etiketten aan te passen.

Lupine

Lupine is aan de wettelijke lijst met allergenen toegevoegd. Deze lijst is opgenomen in Standard 1.2.3 en bestaat nu uit tien stoffen, aangevuld met sulfiet. Ten opzichte van de Europese lijst missen selderij, weekdieren en mosterd.

Uitzonderingen

In de Australische wetgeving zijn nu ook uitzonderingen geïntroduceerd: stoffen welke wel afkomstig zijn van allergene herkomst, maar welke niet als allergeen beschouwd worden. Deze stoffen hoeven ook niet als allergeen op het etiket vermeld te worden.
Bijzonder hierbij is de algemene uitzondering van glutenbevattende granen in bier en sterke drank.

De andere uitzonderingen liggen in lijn met de Europese uitzonderingen:

  • Glucosestroop van tarwezetmeel (max 20 ppm gluten)
  • Volledig geraffineerde soja-olie
  • Soja-derivaten: tocoferolen en fytosterolen
  • Destilaten van tarwe en wei (melk)
  • Visgelatine (isinglass) gebruikt als klaringsmiddel in bier of wijn

Ten opzichte van de Europese lijst met uitzonderingen bestaan nog enkele kleine verschillen.

VITAL Online

In VITAL Online is lupine ook toegevoegd aan de lijst met allergenen. Berekeningen welke zijn opgesteld onder de Australische wetgeving (Legislation: Australia and New Zealand) hebben een afwijkende status gekregen (met uitroepteken) zodat zichtbaar is dat ze aangepast moeten worden. Ook wordt een bericht getoond bij het inloggen van VITAL Online.
VITAL berekeningen kunnen aangepast worden door de update-knop te gebruiken. 

Bronnen:

Allergen Bureau
Food Standards Australia New Zealand

Contact opnemen