Nieuwsitem van 23-02-2015

Sesam en cashew toegevoegd aan Japanse allergenenwet

Ook in Japan bestaat al geruime tijd allergenenwetgeving. Daar is de lijst met allergenen onderverdeeld in een lijst met verplicht te etiketteren allergenen en een lijst met aanbevolen allergenen. Sesam en cashew zijn in 2011 - 2012 toegevoegd aan de lijst met allergenen waarvan wordt aangeraden ze op het etiket te benadrukken. 

De lijst is opgezet in 2002 met 5 verplichte en 19 aanbevolen allergenen. Hij is gebaseerd op klinisch onderzoek waarbij elke 3 jaar wordt gekeken naar welke ingrediënten de meeste voedselallergieën veroorzaken.
De huidige lijsten omvatten de volgende allergenen:

Verplicht

Ei, melk, tarwe, boekweit, pinda, garnaal en krab.

Aanbevolen

Zeeoor, inktvis, zalmkuit, sinaasappel, cashewnoten, kiwi, rundvlees, walnoot, sesam, zalm, makreel, sojabonen, kip, banaan, varken, matsutake paddenstoel, perzik, yamwortel, appel en gelatine.

Cashewnoten en sesam zijn niet de enige veranderingen op de lijst. In 2007 – 2008 zijn garnalen en krab van aanbevolen naar verplicht verplaatst. En in 2004 - 2005 is banaan toegevoegd aan de lijst met aanbevolen allergenen om te benadrukken.

Bron: 
https://www.caa.go.jp/en/policy/food_labeling/pdf/food_labelling_cms203_200410_01.pdf en AOAC newsletter

Lees meer Contact opnemen