Nieuwsitem van 21-01-2009
Nieuwe EU-wetgeving glutenvrij
Vandaag is Verordening (EG) 41/2009 gepubliceerd. Hiermee is de aanduiding 'glutenvrij' nu ook wettelijk geregeld en is voor alle EU-landen hetzelfde.
Tot op heden werd de Codex Alimentarius norm gebruikt, die verleden jaar is aangepast. De EU-regelgeving sluit aan bij de grenswaarden uit de vernieuwde Codexnorm. De regelgeving is verplicht vanaf 1 januari 2012. Producten die aan deze Verordening voldoen mogen al eerder in de Europese Unie in de handel worden gebracht. De belangrijkste zaken die geregeld zijn:
- De regelgeving geldt niet voor (opvolg)zuigelingenvoeding.
- Dieetvoeding, bestemd voor mensen met coeliakie, mag ingredienten bevatten van glutenbevattende granen. Dan mag het gehalte gluten echter niet hoger zijn dan:
- 100 mg/kg. Dan wordt de term 'met zeer laag glutengehalte' gebruikt.
- 20 mg/kg (=ppm). Dan wordt de bewoording 'glutenvrij' gehanteerd.
- De term 'glutenvrij' mag op alle producten gebruikt worden, als het glutengehalte max 20 ppm is. Alleen op dieetproducten mag 'met zeer laag glutengehalte' vermeld worden.
- De normen gelden voor het glutengehalte in het product zoals het aan de eindconsument wordt verkocht (dus niet na bereiding, zoals het oplossen van droge soep e.d.)