Nieuwsitem van 03-11-2009
(Allergenen)etikettering ambachtelijke sector wordt makkelijker?
Het kabinet wil de administratieve lasten in de ambachtelijke sector zoals slagers en bakkers verlagen. Om de etiketteringsregelgeving te vereenvoudigen gaat het kabinet een aantal oplossingen voorstellen aan de Europese Commissie. Dat schrijft staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
Zo stelt het kabinet voor om:
- informatie over ingrediënten en allergenen te digitaliseren, bijvoorbeeld door een internetzuil in de winkel te plaatsen of via de eigen website
- papieren informatie over ingrediënten en allergenen uit te geven door een A-4 bij het product uit te reiken
- Vaste Verander Momenten in te voeren, zodat wetgeving op vaste tijden per jaar wijzigt, zodat producenten labels tijdig kunnen aanpassen.
In 2007 heeft in Nederland de pilot ‘Eenvoudiger etiketteren in de ambachtelijke sector’ bij 30 slagers en 30 bakkerijen plaatsgevonden. Hierbij werd ingredienten- en allergeneninformatie niet op het etiket maar op verschillende alternatieve methoden aangeboden. Uit de pilot is gebleken dat dit beheersbaar en controleerbaar was door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).