Een goede handhygiëne kan van levensbelang zijn. Bijvoorbeeld om infecties in de zorg te voorkomen of besmetting op plaatsen waar voedingsmiddelen worden bereid.
Toch worden in veel situaties handen vaak niet (goed) gewassen. Terwijl een goed handhygiënebeleid essentieel is op veel verschillende plaatsen.

Wij helpen met praktijkgerichte producten voor bewustwording, training en aandacht voor optimale handhygiëne. Gebruik UV trainingsmaterialen, instructieborden of doe de e-learning!

Handenwas instructie voor handhygiene

UV training handhygiëne

Bij UV-trainingen worden opzettelijke vervuilingen aangebracht met UV-deeltjes met een specifieke fluorescerende kleur, zoals knalrood, blauw of groen. Deze zijn onzichtbaar met het blote oog maar lichten onder UV-licht fel op. Het trainen heeft als doel om op een leuke, interactieve en effectieve manier bewustwording over handhygiene en infectiepreventie te vergroten.

UV training handen wassen

Handhygiene

UV lotion kan gebruikt worden om handen te markeren. De groene UV deeltjes gedragen zich net zoals bacteriën en hopen zich op in de plooien en groeven van de huid. Alleen door grondig handenwassen zijn de UV deeltjes te verwijderen. Door met een UV-lamp de handen te beschijnen na het handenwassen is zichtbaar of de handen goed én geheel gewassen zijn. Hiermee wordt de handenwastechniek inzichtelijk en kan op deze wijze verbeterd worden.

UV training handdesinfectie

Handhygiene trainingsproducten

UV concentraat kan gebruikt worden voor training handdesinfectie. Het concentraat met blauwe UV deeltjes wordt aan de reguliere handdesinfectie of handalcohol toegevoegd. Na insmeren van de handen van het desinfectiemiddel wordt met UV licht zichtbaar gemaakt of alle delen van de hand 'geraakt' zijn en volledig ingesmeerd zijn.


Tip handhygienetraining

Hygiënetraining geven?

Doe het zelf het met onze UV materialen. Er zijn veel mogelijkheden voor een interactieve training met spelvormen. Bel ons gerust voor inspiratie.

Wij werken ook samen met The Tapp Company in hun high level hygiëne concept, met:

  • trainingen handhygiëne
  • instructieborden
  • levering, plaatsen en onderhoud dispencers
  • levering zeep, handalcoholen en gels

The Tapp Company hygienetraining

Ultraviolet (UV) licht - hoe werkt het?

Verschillende stoffen lichten op als ze worden beschenen met ultraviolet (UV) licht. UV licht is onzichtbaar voor het menselijke oog, hoewel veel UV-lampen een blauwige of paarsige (violette) gloed hebben. Allerlei stoffen fluoresceren van nature onder UV zoals producten van dierlijke of plantaardige oorsprong, urine, huidvet, verf of textiel. Ook stof, restanten van schoonmaakmiddel en kalkresten kunnen zichtbaar worden gemaakt.

Er zijn vele soorten UV lampen verkrijgbaar. Het grote verschil zit in de sterkte en golflengte. Om urine en productresten te detecteren is licht met de golflengte van 365nm nodig. Bij een hogere golflengte (395nm of hoger) zijn dit soort vervuilingen niet meer zichtbaar.

 

 

UV handhygiene

 

Instructiebord handhygiene

Handhygiëne in de praktijk

Maak het juiste handenwasprotocol zichtbaar met het instructiebord handhygiëne. Op dit bord worden de handwasinstructies eenvoudig en stapsgewijs uitgelegd. Door gebruik van heldere iconen zijn de stappen voor iedereen eenvoudig te begrijpen.

Het bord wordt gratis omgezet in eigen huisstijl, met kleuren, logo en teksten naar wens.

Bekijk alleinstructieborden

Meer weten over handhygiëne?

Training hygiënisch handschoenen uittrekken

NOS Jeugdjournaal over handen wassen met UV lotion

Doe de gratis e-learning infectiepreventie en handhygiëne en test eenvoudig jouw kennis! De gemiddelde tijdsduur voor het doorlopen van de e-learning en uitvoeren van de toets is 30 minuten.