Nieuwsitem van 24-06-2019

Voedingscentrum ontwikkelde eigen software voor allergeneninfo in Kies-Ik-Gezond?-app

Het Voedingscentrum heeft vandaag de ingrediëntenchecker gelanceerd. Dit is een nieuwe functionaliteit van de ‘Kies Ik Gezond?’-app. 
Met de Ingrediëntenchecker kan eenvoudig nagegaan worden of een product een bepaald allergeen of ander ingrediënt bevat.
Nieuw in de app is de mogelijkheid om een persoonlijk profiel in te stellen voor bepaalde stoffen. De gekozen ingrediënten of allergenen worden in één oogopslag getoond na scannen van een product.

Productdata

Basis voor de data is de lijst met ingrediënten uit de GS1 database of andere databases zoals SIM, PS in Foodservice en Brandbank. De allergeneninformatie uit deze databanken wordt echter niet gebruikt. Deze data bleek in het ontwikkeltraject niet betrouwbaar. Het Voedingscentrum heeft eigen tekstherkenningssoftware ontwikkeld. Deze software analyseert elk afzonderlijk onderdeel uit de lijst met ingrediënten, en vergelijkt deze tegen uitgebreide woordtabellen. Op deze manier worden allergene ingrediënten herkend.

Weergave gegevens

Na het scannen van een product wordt de uitkomst getoond door de melding “Ingrediënt aanwezig” als het allergeen aanwezig is. Dit is informatie op basis van receptuur. Vervolgens kan de detailinformatie geraadpleegd worden. Daarin is uitgelegd welke woorden staan voor 'mijn ingrediënten' of als het opgegeven allergeen niet herkend werd: 'Zonder mijn ingrediënt(en)'.
De app houdt geen rekening met ‘sporen van’. In Europa is er namelijk geen wetgeving voor het etiketteren van kruisbesmetting. Fabrikanten gaan met deze informatie daarom (te) verschillend om.
Producten met het glutenvrij-keurmerk ‘Crossed Grain logo’ zijn ook herkenbaar in de app, op basis van het veld voor keurmerken in GS1.

Allergeneninformatie in app Voedingscentrum
Persoonlijk profiel Kies Ik Gezond allergenen

Consument

Voor de consument is de ingrediëntenchecker een handige uitbereiding. Het levert gemak en biedt uitkomst bij twijfel over de informatie op het etiket. Dit is ideaal voor mensen met allergie of intolerantie maar uiteraard ook voor iedereen die boodschappen voor hen moet doen. Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat gerst ook gluten bevat of dat wei melk bevat. Het blijft wel opletten geblazen met mogelijke kruisbesmetting. Deze informatie moet nog steeds op het etiket gezocht worden.

Bronnen:

https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/voedingscentrum-lanceert-de-ingredientenchecker.aspx
https://www.voedingscentrum.nl/professionals/productaanbod-en-levensmiddelendatabank/levensmiddelendatabank/productgegevens-aanleveren.aspx

Contact opnemen

Lees meer